Σύμφωνα με ορισμένους, η παγκοσμιοποίηση αναφέρεται αποκλειστικά και περιοριστικά στο πεδίο της διεθνούς αγοράς και κατά προέκταση, στις οικονομικές σχέσεις. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι έρευνες αποδεικνύουν ότι η παγκοσμιοποίηση είναι ένα πολυειδές και πολύμορφο φαινόμενο της συνολικής κίνησης της κοινωνίας και ότι φαινόμενα παγκοσμιοποίησης μπορούν να καταγραφούν σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής, όπως στην σφαίρα δράσης του πολιτισμού, της κοινωνικής ζωής καθώς και στην πολιτική.
Άλλωστε, οι νέες τεχνολογίες, συνοδευόμενες από τη δια-δικτύωση όλου του πλανήτη συγκροτούν μέσω του Ίντερνετ μια «ασώματη κοινωνία», μια κοινωνία παγκόσμια, η οποία δημιουργείται χωρίς άμεση χειροπιαστή επαφή. Αυτό σημαίνει ότι ίσως οι άνθρωποι βρήκαν μια νέα μορφή κοινωνικοποίησης όχι απλώς μέσα από έναν υπολογιστή αλλά με φόντο έναν ακατάληπτο σε πολλούς φανταστικό κόσμο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του παιχνιδιού «World of Warcraft», στο οποίο όλοι οι παίκτες έχουν τα δικά τους ονόματα, χαρακτηριστικά και ιδιότητες. Μέσα σε δυόμισι μόλις χρόνια, το «World of Warcraft» κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον οκτώ συνολικά εκατομμυρίων παικτών από την Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη μέχρι το Λονδίνο, τη Μόσχα και το Πεκίνο.
Με το παράδειγμα αυτό, γίνεται φανερό το γεγονός ότι οι νέες τεχνολογίες αναβαθμίζουν την καθημερινή ζωή (από τον πολιτισμό μέχρι τον τρόπο αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου), αλλά και διαμορφώνουν μια νέα σχέση ανάμεσα στον χρόνο και στον χώρο. Η ιδιωτική ζωή του καθενός δεν είναι πλέον μια ζωή συνδεδεμένη με συγκεκριμένους τόπους και σαφώς δεν διέπεται από σταθερότητα και συγκεκριμένους κανόνες. Είναι μια ζωή «ταξιδιάρα» (με την κυριολεκτική και με την μεταφορική έννοια), μια ζωή νομαδική, στο αυτοκίνητο, το αεροπλάνο, το τρένο ή το τηλέφωνο και το Ίντερνετ, μια ζωή ορισμένη και κατασκευασμένη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μια διεθνής ζωή. Όλες αυτές οι τεχνολογίες συνιστούν καθημερινά μέσα κατάργησης του χρόνου και του χώρου. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η διαμόρφωση αυτής της νέας σχέσης αποτελεί κεντρικό – κομβικό στοιχείο της παγκοσμιοποίησης.
Η παρουσία της αλλαγής αυτής αποτελεί την πιο άμεση απόδειξη του πόσο περιορισμένη είναι εκείνη η αντίληψη που ερμηνεύει και προσδιορίζει μονοδιάστατα την παγκοσμιοποίηση, ως ένα οικονομικό φαινόμενο και μόνο. Ωστόσο, θα ήταν καλό ορισμένες φορές να αντιτάσσουμε σε κάθε Γολιάθ (της ομογενοποίησης) που τρομοκρατεί την Ευρώπη τη σφεντόνα του τοπικού (του διαφορετικού). Γι’ αυτό, λοιπόν, επιτρέψτε μου το δικαίωμα να παραμείνω λίγο ρομαντικός (νοσταλγός του παρελθόντος) και απέναντι στο Ίντερνετ, στους υπερλεωφόρους της πληροφορικής και στο Warcraft, να διαλέγω πού και πού το «κρυφτό» και το «κυνηγητό» (σκέφτομαι παγκόσμια – δρω τοπικά)!
5 comments:
ισως ναι η τεχνολογια να εχει φερει πολλα καλα και χρησιμα αλλα μας εχει φερει και ενα τεραστιο μειον
την αντικοινωνικοτητα
@skouliki μας έχει βάλει σε ένα τέτοιο τριπάκι όπου ο καθένας μας κυνηγάει την ουρά του! Ψάχνουμε να βρούμε τον παράδεισο που λέγεται καλή επικοινωνία με τους γύρω μας, αλλά παράλληλα λιώνουμε με τις ώρες μπροστά σε ένα κουτί...Αντιφατικό δεν νομίζεις?
Λοιπόν μάζευε άτομα,σε προσκαλώ ένα Σαββατοκύριακο για κρυφτό και κυνηγητό και μήλα και κουτσό και μπανάνα-ξεμπανάνα και ποτά-τσιγαροποτά και ψήρες και στρατιωτάκια αμίλητα,ακούνητα,αγέλαστα...και 1,2,3,κόκκινο-φως.....και....και....και........Ουφ!Κουράστηκα...Μετά από τόσα παιχνίδια ελπίζω να υπάρχει ανάσα για επικοινωνία..
@blind alley και μόνο στην ανάγνωση των παιχνιδιών το μυαλό ταξίδεψε σε αναμνήσεις του παρελθόντος! Και γι αυτό και μόνο σ ευχαριστώ πολύ...
Σε καταλαβαίνω...Και για μένα κάθε παιχνίδι που σκεφτόμουν και σου έφραφα ήταν όχι μια, αλλά πολλές αναμνήσεις.
Ευτυχώς είχα την τύχη να προλάβω και να χορτάσω παιδικά χρόνια μέσα από τέτοιου είδους διασκέδαση και επικοινωνία. Άμεση, πραγματική, απλή και ουσιώδη.
Κάτσε να φτιάξει σε λίγο ο καιρός και θα κανονίσω οι αναμνήσεις του παρελθόντος να ξαναζωντανέψουν, έστω για λίγο, έστω κάτω από άλλες συνθήκες, έστω και με άλλα πρόσωπα!
Ειλικρινά όμως μου έλειψε αυτή η ανεμελιά και η χαρά των συγκεκριμένων παιχνιδιών που σε κάνουν να γελάς με τη ψυχή σου!!!
Post a Comment