Wednesday, October 10, 2007

IG NOBEL...ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΞΕΙ!

Παράλληλα με την απονομή των βραβείων Νόμπελ, διεξάγονται τα ετήσια "αντιβραβεία" Νόμπελ που είναι ένα πράγμα σαν τα χρυσά βατόμουρα της επιστήμης!!! Την τελετή διοργανώνει κάθε χρόνο το επιστημονικό χιουμοριστικό περιοδικό "Χρονικά Απίθανης Έρευνας", το οποίο δίνει στους νικητές την ευκαιρία να εξηγήσουν την εργασία τους μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό.
Από το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, για το 2007 τα σημαντικότερα αντιβραβεία δόθηκαν στους:
  • Χημεία: Μάγιου Γιαμαμότο του Διεθνούς Ιατρικού Κέντρου της Ιαπωνίας για την ανάπτυξη μιας μεθόδου παραγωγής βανιλίνης ή ελαίων βανίλιας από την κοπριά των αγελάδων (μην το πιείτε...λουστείτε!).
  • Γλωσσολογία: Χουάν Μανουέλ Τόρο, Χοσέπ Μπ. Τρομπάλον και Νουρία Σεμπαστιάν Γκάλες του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, επειδή απέδειξαν ότι ορισμένες φορές τα ποντίκια αδυνατούν να ξεχωρίσουν ένα άτομο που μιλάει ανάποδα γιαπωνέζικα από κάποιον που μιλάει ανάποδα ολλανδικά (πώς είπατε;).
  • Ειρήνης: στο Εργαστήριο Ράιτ της Πολεμικής Αεροπορίας, στο Ντέιτον του Οχάιο που ανέπτυξε ένα χημικό όπλο, τη λεγόμενη «γκέι βόμβα», η οποία «καθιστά τους στρατιώτες του εχθρού ακαταμάχητους τον έναν στον άλλο» (η βόμβα καίει...για τους γκέι!).
  • Βιολογίας: Δρ Γιοχάνα ΕΜΧ Βαν Μπρόνσγουικ, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Αϊντχόβεν, η οποία μέτρησε όλα τα έντομα, τις αράχνες, τους ψευδοσκορπιούς, τα αρθρόποδα, τα βακτήρια και τους μύκητες που μοιράζονται κάθε βράδυ το κρεβάτι μας (αχαααα γι' αυτό τσαλακώνονται τα σεντόνια το βράδυ!).
  • Οικονομίας: Κούο Τσενγκ Χσιέχ, από την Ταϊβάν, για το μηχανισμό του με τον οποίο συλλαμβάνει ληστές τραπεζών πιάνοντάς τους σε ένα δίχτυ (ωστόσο, ο εφευρέτης δεν βρέθηκε πουθενά στην Ταϊβάν όπου τον αναζήτησαν οι εκπρόσωποι των Ig Nobel και σύμφωνα με τον εκδότη του περιοδικού «ίσως να έχει πιαστεί στην ίδια τη μηχανή του»).

Είναι αλήθεια ότι την αρχή η θεματολογία των ερευνών μου προκάλεσε γέλιο αλλά στη συνέχεια με έβαλαν σε σκέψεις...λέτε ο τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος να γίνει με γκέι βόμβες;;;

Πάντως, όπως βλέπετε αυτή η τελετή μας χωράει όλους, γιατί μη μου πείτε ότι δεν έχετε καλλιτεχνικές και επιστημονικές ανησυχίες! Οπότε βρείτε θέμα και πέστε με τα μούτρα στην έρευνα : )