Wednesday, December 12, 2007

ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ...ΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΡΙΑ ΜΕ ΓΟΒΕΣ!!!

*Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από άρθρο που θα δημοσιευτεί αύριο σε τοπική εφημερίδα.

Την Παρασκευή 30/11/07 είχα την χαρά και την τιμή να φιλοξενώ στο στούντιο του Ράδιο Polis 102,6 fm μία ιδιαίτερα παραγωγική συγγραφέα της σύγχρονης γενιάς, τη Σώτη Τριανταφύλλου. Η Σώτη Τριανταφύλλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957 και μεγάλωσε, όπως η ίδια αναφέρει, κάνοντας βόλτες στα στενά της Κυψέλης. Μεγάλωσε σε μία οικογένεια που αγαπούσε τα βιβλία και που το διάβασμα ενθαρρυνόταν. Ξεκίνησε να γράφει με μεγάλη ευκολία από τα παιδικά της χρόνια και το όνειρό της ήταν να γίνει συγγραφέας. Η πολυγλωσσία που υπήρχε στο οικογενειακό της περιβάλλον, ήταν κάτι που τη βοήθησε αρκετά, καθώς της έδωσε ένα παράθυρο στον κόσμο.

Στο σχολείο ήταν ο συνδυασμός της καλής και φιλόδοξης μαθήτριας, μα συνάμα και της «παραβατικής». Σήμερα, τάσσεται ενάντια στις μαθητικές καταλήψεις υποστηρίζοντας ότι είναι υποκινούμενες από παράγοντες εξωσχολικούς. Τονίζει κατηγορηματικά ότι τα δεκαπεντάχρονα παιδιά δεν μπορούν να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις και ούτε μπορούν να μεταρρυθμίζουν την εκπαιδευτική πολιτική. Θεωρεί, λοιπόν, ότι ο ρόλος των παιδιών είναι να διαβάζουν διότι δεν μπορεί να εξεγείρεται κάποιος αν δεν ξέρει γράμματα. Σε αντίθετη περίπτωση τα αποτελέσματα είναι αυτά που έχουμε για παράδειγμα σε κάποιες αφρικανικές χώρες, δηλαδή οι δημοκρατίες που εγκαθιδρύονται μετά την αποικιοκρατία να είναι χειρότερες από την αποικιοκρατία, διότι οι άνθρωποι δεν είχαν τον στοιχειώδη πολιτισμό.

Μετά την πρόσκλησή μας, έφτασε στο ραδιοφωνικό σταθμό στις 18:15 το απόγευμα ευδιάθετη, εκπέμποντας μια σκληρή γοητεία, φορώντας ένα μαύρο φόρεμα μέχρι το γόνατο, μαύρες γόβες και από πάνω δερμάτινο μπουφάν και τσάντα μαθητική στην πλάτη. Δύο διαφορετικοί άνθρωποι, δύο διαφορετικές προσωπικότητες. Πήραμε τις θέσεις μας όλοι μπροστά στα μικρόφωνα και περιμέναμε να τελειώσουν τα διαφημιστικά μηνύματα των 18:30. Η φωνή της Βάλιας Κελίδου άνοιξε την συζήτηση καλωσορίζοντάς μας στον αέρα του Ράδιο Πόλις, μια συζήτηση που ντυνόταν μουσικά από τις μελωδίες των Doors, Frank Zappa, Led Zeppelin, έτσι για να υποστηρίξουν τις «rock” απόψεις της συγγραφέας σε αρκετά θέματα. Η συνέντευξη κράτησε 1 ώρα και η Σώτη Τριανταφύλλου απάντησε με ιδιαίτερη χαρά σε όλες τις ερωτήσεις, ειδικά σε αυτές που έστειλαν οι θαυμαστές της από την Ελλάδα και το εξωτερικό μέσω του Ίντερνετ. Τόνισε με έμφαση τις επιρροές που δέχθηκε τόσο από την αμερικανική όσο και τη ρωσική λογοτεχνία του 19ου αιώνα αλλά και την εμμονή που δείχνει στον Τολστόι και στον Ντοστογιέφσκι.

Δεν έκρυψε την αγανάκτησή της για την μουσική κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία έχει μετατραπεί σε μία χώρα σκυλάδικων, κάτι το οποίο δίνει πολλές πληροφορίες για την αισθητική μας και τα ήθη μας και είναι καταστροφικό γιατί πρόκειται για μια τρομερή κακοφωνία. Η ίδια ακούει ροκ και δεν διστάζει να μας αποκαλύψει ότι το rock και τα βιβλία της έχουν σώσει τη ζωή. Δεν φοβάται να αναφέρει και τις απόψεις της για το έθνος, όπως ακριβώς είχε κάνει και μέσα από το βιβλίο της «Για τη σημαία και το έθνος». Υποστηρίζει, λοιπόν, ότι το έθνος είναι μια τεχνητή οντότητα που έχει κατασκευαστεί τους τελευταίους 2-3 αιώνες και ότι χρησιμοποιείται με τέτοιον τρόπο ώστε να απομονώνονται οι λαοί μεταξύ τους και να καταπιέζονται ορισμένες ομάδες για χάρη άλλων ομάδων.

Στην πρόσκληση να μας μιλήσει για την «πειρατεία του βιβλίου» εκείνη ακούραστα μας εξήγησε ότι πρόκειται για μία αντίδραση των εφημερίδων (κυρίως των κυριακάτικων) στην έλλειψη εμπορικότητας που έχουν για διάφορους λόγους. Με την «δωρεάν» διανομή βιβλίων εκείνος που απειλείται και πλήττεται είναι ο χώρος του βιβλιοπωλείου, ένας χώρος πνευματικός. Η ίδια τάσσεται υπέρ της έρευνας πριν την αγορά ενός βιβλίου και όχι στην παθητική στάση απέναντι στα βιβλία που σερβίρουν οι εφημερίδες.

Αναφέρθηκε όμως και σε πιο απλά πράγματα όπως για παράδειγμα ότι μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, όπου είναι το ησυχαστήριό της καθώς εκεί διατηρεί την ανωνυμία της. Το γεγονός αυτό τη βοηθάει γιατί έχει διαφορετικές εμπειρίες και ερεθίσματα. Στον ελεύθερο χρόνο ασχολείται με την κηπουρική ενώ τα βράδια ίσως να την πετύχετε με τους φίλους της σε διάφορα συνοικιακά μπαράκια γύρω από την πλατεία Εξαρχείων. Στην ερώτηση γιατί πρέπει οι άνθρωποι να διαβάζουν βιβλία η Σώτη Τριανταφύλλου απάντησε:

«Το βιβλίο κάνει καλύτερους τους ανθρώπους, πιο ευτυχισμένους και είναι γενικότερα ένας τρόπος ζωής. Το διάβασμα πρέπει να είναι κάτι ευχάριστο και όχι κάτι καταναγκαστικό. Όταν οι άνθρωποι καταλάβουν ότι το βιβλίο μπορεί να τους βοηθήσει να προχωρήσουν τη ζωή τους, να τους δώσει ένα νόημα, τότε πολλά πράγματα θα αλλάξουν. Θα μειωθεί το έγκλημα, θα μειωθεί το μίσος ανάμεσα στους ανθρώπους. Η λογοτεχνική και η σχολική παιδεία είναι ο μόνος τρόπος να σωθεί η ανθρωπότητα από τα δεινά της».

Ο λόγος της καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης ήταν απλός, κατανοητός αλλά και αιχμηρός και χειμαρρώδης εκεί που έπρεπε. Εμφανίστηκε με σαρκαστικές διαθέσεις απέναντι σε ότι την ενοχλεί αλλά και με έναν συνεχή αυτοσαρκασμό. Η Σώτη Τριανταφύλλου είναι ένας εκκεντρικός χαρακτήρας μα πάνω από όλα μια σπουδαία συγγραφέας που άλλαξε με τον δικό της τρόπο τον συγγραφικό χάρτη στην Ελλάδα, βρίσκοντας όλα αυτά τα χρόνια της σταδιοδρομίας της πολλούς συνταξιδιώτες-συνοδοιπόρους.

Την ευχαριστώ από καρδιάς και εύχομαι γρήγορη αντάμωση!