Monday, July 16, 2007

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ "ΧΡΟΝΟ"...


Με αφορμή κάποιες συζητήσεις που έκανα πρόσφατα με φίλους για τον ελεύθερο χρόνο, σκέφτηκα να γράψω ένα άρθρο για το συγκεκριμένο πολύ σημαντικό θέμα. Σε μερικούς ίσως να ξενίζει αυτή η αναφορά διότι πιστεύουν με πάθος ότι έχουν σημαντικότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουν, όπως το οικονομικό αδιέξοδο, την πολιτική παρακμή και την αύξηση της ανεργίας.

Ήδη τους ακούω να δηλώνουν με ιδιαίτερη έμφαση ότι "δεν προλαβαίνουν να κάνουν τίποτα" ή ότι "δεν έχουν καθόλου χρόνο". Είναι αλήθεια ότι ο ελεύθερος χρόνος έχει γίνει πλέον μία φαντασίωση και μία αυταπάτη. Γι' αυτό και πολύ συχνά ο όρος "ελεύθερος" εμφανίζεται εντός εισαγωγικών ή αντικαθίσταται από τους όρους "διαθέσιμος", "αδέσμευτος", κ.ά.

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι οι περισσότερες δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου συνδέονται άμεσα με τη μαζική κουλτούρα, το καταναλωτικό φαινόμενο, όπως επίσης και ότι το 90% των παραβατικών συμπεριφορών πραγματοποιούνται στη διάρκεια αυτού του χρόνου;

Εκείνο που θέλω να πω (πριν κατηγορηθώ ότι είμαι ενάντια του ελεύθερου χρόνου) είναι ότι ο απελευθερωμένος χρόνος από την εργασία, που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τον κατέκτησαν με σκληρούς αγώνες, δεν αφιερώνεται σε αυτό που οι αρχαίοι Έλληνες με πρώτο τον Αριστοτέλη ονόμαζαν "σχόλη", δηλαδή στην πολιτική συμμετοχή, στην καλλιέργεια του πνεύματος ή σε "υψηλού" περιεχομένου πολιτιστικές δραστηριότητες. Μια σχόλη, δηλαδή, που να συνδυάζει την ελευθερία με τη σοφία!


Σας ευχαριστώ που, θυσιάζοντας ένα μέρος του ελεύθερου χρόνου σας, διαβάσατε το συγκεκριμένο άρθρο!!!

4 comments:

Dream_Rider said...

Τον ελεύθερο χρόνο τον κάνουμε ό,τι θέλουμε. Είναι προς διάθεση δικιά μας και όχι άλλων. Και αν δεν υπάρχει μπορεί να δημιουργηθεί. Σημασία δεν έχει πάντα η ποσότητα αλλά το τί κάνουμε με αυτόν που έχουμε. Το ποιές θα είναι από εκεί και έπειτα οι επιλογές μας αυτό είναι ένα άλλο θέμα..

Μπορούμε λόγου χάρη να γράψουμε και κανένα σχόλιο..

Nobody said...

Μερικές φορές δε, μπορεί να γράφουμε σχόλεια ενώ πνιγόμαστε στη ...ΒΑΡΕΤΗ δουλειά!!

ΑΦΡΟΔΙΤΗ said...

ΩΧ.....!!!!!!!!!!!!!!!!
ΠΑΛΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΟΥ ΣΕ ΕΠΙΑΣΕ...
ΚΑΛΑ...ΚΑΛΑ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΩΡΑ ΤΡΕΧΩ....!!!!!!!

Όνομα: prophet81 said...

@dream_rider χαίρομαι ιδιαίτερα που τοποθετείς τα "σχόλ(η)ια" στις δραστηριότητες "υψηλού" περιεχομένου, δηλαδή σε εκείνες που καλλιεργούν το πνεύμα.
Όσον αφορά το θέμα που θέτεις για το πώς ο καθένας μας αξιοποιεί τον ελεύθερό του χρόνο, αξίζει κάποια στιγμή να το αναλύσουμε λίγο περισσότερο και που ξέρεις, ίσως να καταλήξουμε ότι οι επιλογές αυτές είναι που κρατάνε τις περιοχές μας μακριά από την ανάπτυξη του πολιτισμού και όχι μόνο!!!

@nobody θύμισέ μου την επόμενη φορά που θα πας στη δουλειά να σου δώσω ένα ζευγάρι μπρατσάκια!!!
Σου αξίζουν ωστόσο πολλά "μπράβα" γιατί με τόση ζέστη μπορείς και κάνεις δύο δουλειές ταυτόχρονα, και δουλεύεις και γράφεις αρθράκια (μη μου πεις ότι μπορείς να μασάς και τσίχλα παράλληλα)!!!

@αφροδίτη είσαι το τέλειο παράδειγμα του ανθρώπου που σκεφτόμουν όταν έγραφα το συγκεκριμένο άρθρο!!!

Επιτέλους σταματήστε να τρέχετε!!! Θυμηθείτε τους Δέκα Μικρούς Μήτσους με τους δύο χαλλλλλαρούς Παοκτζήδες στο μπαλκόνι και φερθείτε ανάλογα!
Φιλιά στα μούτρα...