Monday, September 24, 2007

ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Εικόνες και αναμνήσεις από Ρουμανία και Βουλγαρία του Παρασκευοσαββατοκύριακου που μόλις μας προσπέρασε:
  • Τα πρώτα βουλγαρικά σπίτια που συναντάς μόλις μπαίνεις στο βουλγαρικό έδαφος. Σε πιάνει ένα σοκ και μια μελαγχολία με την φτώχεια και την ταλαιπωρία αυτών των ανθρώπων.
  • Μία άκρως σπαστική βουλγαρική μύγα που έκανε επίθεση αυτοκτονίας από το ανοιχτό παράθυρο του συνοδηγού στο Σβίλιγκραντ και δεν έλεγε να φύγει με τίποτα. Το πιθανότερο είναι να πέρασε τα ρουμάνικα σύνορα μαζί μας!!!
  • Το "τρελό" βουνό της Shipkas στη Βουλγαρία που κάνει τα Τέμπη να μοιάζουν με παιδική χαρά μπροστά του. Νταλίκες, ομίχλη και ψιλόβροχο συνθέτουν ένα τρομαχτικό πάζλ που δεν έχω ξαναματαδεί ούτε σε ταινία του Χίτσκοκ.
  • Η περίεργη γεύση της μαμαλίγκα (ένα είδος ρουμάνικου ψωμιού).
  • Το παλάτι του Τσαουσέσκου, μεγάλο και επιβλητικό, φανερώνει σε μεγάλο βαθμό, την τρέλα και τα καπρίτσια του πρώην ηγέτη της Ρουμανίας.
  • Τα τεράστια πάρκα που ξεφύτρωναν στην μέση του πουθενά, ακριβώς στην καρδιά του Βουκουρεστίου!
  • Η εικόνα της Ρουμανίας, ως χώρα δύο ταχυτήτων. Στο φανάρι έβλεπες το LADA και ακριβώς από πίσω BMW. Έβλεπες το λογότυπο της coca cola απέναντι ακριβώς από το σπίτι του Τσαουσέσκου!!!(μου θύμιζε πολύ την ταινία "Goodbye Lenin")












  • Οι πολύ ωραίες γυναίκες...με καταπληκτικά σώματα ;)
  • Σε ένα φανάρι είχα ανοιχτό το παράθυρο του αυτοκινήτου και ήρθε ένα παιδάκι που ζητιάνευε. Μηχανικά, μεταξύ σοβαρού και αστείου, του πρότεινα εγώ το χέρι, σαν να ζητούσα εγώ χρήματα...το εκπληκτικό είναι ότι χωρίς να το σκεφτεί μου έδωσε ένα μέρος από τα χρήματα που είχε μαζέψει...κοκκάλωσα!!! Φυσικά του επέστρεψα τα χρήματα και μάλιστα στο διπλάσιο αλλά ακόμα το σκέφτομαι και ανατριχιάζω.
  • Το μεγαλύτερο παζάρι ζώων, όπου βρίσκεις να αγοράσεις οποιοδήποτε ζώο και οποιαδήποτε ράτσα. Όλα, βέβαια, έχουν την τιμή τους :)
  • Στην κεντρικότερη πλατεία του Βουκουρεστίου (δεν θυμάμαι ονόματα), ενώ είχαμε σταματήσει στα φανάρια μας πλησίασε μια κοπελίτσα που μοίραζε φυλλάδια. Πάθαμε πλάκα όταν το διαβάσαμε και καταλάβαμε ότι διαφήμιζε το ράλι αυτοκινήτων που γίνεται στις Σέρρες. Όντως, είναι αλήθεια, ότι η Ελλάδα σε ακολουθεί παντού.
  • Τα πολλά μνημεία και αγάλματα που ως γνωστόν είναι τα κατάλοιπα του ολοκληρωτικού καθεστώτος που επικρατούσε.
  • Τα αμέτρητα καζίνα που ξεφύτρωναν σαν τα μανιτάρια σε κάθε γωνιά της πόλης. Μία λέξη μου ερχόταν συνέχεια στο μυαλό: "εκμετάλλευση". Βασίζονται στην φτώχεια της πλειοψηφίας και στο "ανεκπλήρωτο" όνειρο του εύκολου χρήματος. (Η κατάσταση αυτή δεν σας θυμίζει κάτι από Ελλάδα; ΛΟΤΤΟ, ΤΖΟΚΕΡ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ...και ένα σωρό άλλα τυχερά παιχνίδια)!
  • Η γραφική γέφυρα που σε περνάει από την Βουλγαρία στην Ρουμανία και το αντίστροφο.
"...ακολουθείς με το βλέμμα τα ήρεμα νερά του Δούναβη.
Δεν είναι η πρώτη φορά που θα του εμπιστευτείς τη ζωή σου.
Το παίρνεις απόφαση και την τοποθετείς απαλά να παρασυρθεί με το ρεύμα.
Την βλέπεις και ηρεμείς ξέροντας ότι σεβάστηκες απόλυτα την εικόνα της..."

16 comments:

equally damaged said...

phrate pou phrate thn anhfora, den anevhkate akomh ligo :p

Σοφία said...

Το λόττο είναι η φορολογία των φτωχών. Προφανώς ισχύει *και* στην Ρουμανία.

Thalassini said...

Ομορφη περιγραφή, μελαγχολική σαν τις ίδιες τις χώρες.Ελπίζω τουλάχιστον να πέρασες καλά!

καλημέρα

prophet81 said...

@equally damaged που είσαι εσύ βρε παραπονιάρη ;)
Τα πρωινά και τα απογεύματα είμαι στη δουλειά, οπότε περιμένω τηλέφωνο. Πάντως το συζητάμε να ρθούμε και εκεί πάνω στο βορρά, αλλά προς τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο. Ο ...άκαρος θέλει να το κάνουμε με τη μηχανή!!!! Είναι τρελός; Θα τον κατουράω για να ζεστένεται :)
Περιμένω νέα σου...

prophet81 said...

@σοφία, σωστό και αυτό κούκλα μου. "Παίρνουν" ουσιαστικά αυτά που τους ανήκουν (τώρα θα μου ρωτήσεις ποιοι τα παίρνουν και θα έχεις και δίκιο, γι' αυτό και 'γώ το έβαλα μέσα σε εισαγωγικά)!!!Προφανώς ισχύει για όλο τον κόσμο ε;

prophet81 said...

@θαλασσινή, δεν το είχα προσέξει ότι η περιγραφή ήταν μελαγχολική. Ξαναδιάβασα το αρθράκι και όντως έχεις δίκιο. Δεν το έκανα επίτηδες, απλά έτσι μου βγήκανε οι σκέψεις και οι εικόνες. Η προτελευταία φωτογραφία είναι από μια εργατική πολυκατοικία όπου κατοικούνε χιλιάδες άνθρωποι. Φαντάσου ότι το Βουκουρέστι είναι γεμάτο από τέτοιους γκριζωπούς γίγαντες. Από μόνο του αυτό το σκηνικό είναι λιγάκι μελαγχολικό.
Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα να καθίσω λίγες μέρες ακόμα αλλά έπρεπε να ρθώ στη δουλειά τη Δευτέρα. Ελπίζω να ξαναπάω μέχρι τα Χριστούγεννα :)

Nobody said...

Τα τελευταία 5 χρόνια στην Αγγλία συναναστράφηκα με πολλούς Ρουμάνους. Αυτή η μελαγχολία που βγαίνει στην περιγραφή σου, για την χώρα τους, είναι έκδηλη και στα πρόσωπά τους. Είναι πολύ ταλαιπωρημένος λαός. Και όντος οι Ρουμάνες είναι πολύ όμορφες γυναίκες.

stalamatia said...

Η περιγραφή σου θυμίζει εγκατάλειψη και ένας τόπος τέτοιος μόνο μελαγχολία φέρνει στούς ανθρώπους ,χωρίς να σημαίνει ότι η περιγραφή σου δεν είναι όμορφη ,ίσως έχουμε ανάγκη και από τέτοιες περιγραφές για να εκτιμούμε αυτά που έχουμε.

Anonymous said...

Oi, achei seu blog pelo google está bem interessante gostei desse post. Gostaria de falar sobre o CresceNet. O CresceNet é um provedor de internet discada que remunera seus usuários pelo tempo conectado. Exatamente isso que você leu, estão pagando para você conectar. O provedor paga 20 centavos por hora de conexão discada com ligação local para mais de 2100 cidades do Brasil. O CresceNet tem um acelerador de conexão, que deixa sua conexão até 10 vezes mais rápida. Quem utiliza banda larga pode lucrar também, basta se cadastrar no CresceNet e quando for dormir conectar por discada, é possível pagar a ADSL só com o dinheiro da discada. Nos horários de minuto único o gasto com telefone é mínimo e a remuneração do CresceNet generosa. Se você quiser linkar o Cresce.Net(www.provedorcrescenet.com) no seu blog eu ficaria agradecido, até mais e sucesso. (If he will be possible add the CresceNet(www.provedorcrescenet.com) in your blogroll I thankful, bye friend).

Paranoia said...

Εικόνες ζωντανές σαν να μας πήγες εκεί
και οι φωτό μμμ!

καλό σου μήνα


( πάντα φοβάμαι να οδηγήσω σε μια ξένη χώρα και δεν το τόλμησα ποτέ)

prophet81 said...

@nobody, όντως είναι αρκετά ταλαιπωρημένος λαός. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της χώρας, κάτι που θα συνεχιστεί λογικά σε μεγαλύτερο βαθμό και με την συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ελπίζω να έχεις κρατήσει επαφές με τους φίλους από Ρουμανία ώστε κάποια στιγμή να τους επισκεφτείς :)
Όσο για τις γυναίκες...ουδέν σχόλιον ;)

prophet81 said...

@stalamatia θα μπορούσα να περιγράψω μόνο τις όμορφες στιγμές και εικόνες της Ρουμανίας, που πίστεψέ με είναι και αυτές πάρα πολλές. Προτίμησα όμως να δείξω ένα μικρό μέρος της μεγάλης διαφοράς που υπάρχει μεταξύ των οικονομικών και των κοινωνικών στρωμάτων της χώρας. Όντως εκτιμάς πολλά πράγματα μετά, αλλά το θέμα είναι για πόσο :) Μέσα σε λίγες μέρες τα διαγράφεις από το μυαλό σου γιατί δεν θες να βασανίζεσαι και ξεκινάς πάλι το καταναλωτικό σου όργιο!!! Είμαστε άνθρωποι με αδυναμίες...τι να κάνουμε; Μπράβο σ' όλους αυτούς που μπορούν να αντισταθούν ;)

prophet81 said...

@crescenet...ότι πεις!

prophet81 said...

@paranoia σ' ευχαριστώ πολύ. Το έχω ξαναπεί ότι όταν οδηγάω εδώ, νιώθω σαν ξένος μέσα στην ίδια μου τη χώρα. Έξω όμως είναι εντελώς διαφορετικά γιατί ο καθένας ξέρει τι ακριβώς πρέπει να κάνει. Δεν σε κουράζει δηλαδή η οδήγηση. Στην Ελλάδα είσαι αναγκασμένος να γυρνάς πτώμα από τη δουλειά το μεσημέρι και να πρέπει να σκεφτείς όχι μόνο τη δική σου οδήγηση αλλά και το τι θα κάνει ο άλλος οδηγός, για το αν θα βγάλει ή οχι φλας, για το αν θα πεταχτεί από το στενό ή αν θα του καπνίσει να περάσει με κόκκινο το φανάρι!!! Όλο αυτό με διαλύει κυριολεκτικά. Τόλμησέ το, το ταξίδι με αυτοκίνητο είναι απίστευτη εμπειρία :)

Καλή βδομάδα και καλό μήνα σε όλους...και πολλά φιλιά στα μούτρα...

Thalassini said...

Καλό μήνα
δημιουργικός και ταξιδιάρικος να είναι!

;)

prophet81 said...

@θαλασσινή, επίσης κούκλα μου :)