Friday, November 7, 2008

Ηλεκτρονική αυτοκτονία!!


Ο Durkheim, στη θεωρία του περί "αυτοκτονίας", έκανε λόγο για τέσσερις μορφές. Ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε κοινωνιολογικά, ίσως με την πιο ατομικιστική και εγωιστική κατάσταση στη ζωή του ανθρώπου. Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για την μοιρολατρική, την εγωϊστική, την ανομική και την αλτρουϊστική αυτοκτονία. Βέβαια, ο Durkheim, όταν ανέλυε τις κοινωνικές πτυχές της αυτοκτονίας δεν θα μπορούσε να φανταστεί τη δημιουργία μιας νέας κατηγορίας του φαινομένου. Σήμερα, λοιπόν, με κάθε επιφυλακτικότητα, μπορούμε να κάνουμε λόγο για την "ηλεκτρονική αυτοκτονία". Από την ονομασία και μόνο γίνεται κατανοητό ότι αναφέρομαι στη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και στην ηλεκτρονική προσωπικότητα/ταυτότητά μας. Ζούμε σε μία εποχή, όπου οι περισσότεροι από μας αναζητούμε μία παράλληλη ζωή και δραστηριότητα σε μία διαφορετική κοινωνία που αποτελείται από bits και bytes. Οι λόγοι που ωθούν τον καθένα μας σε αυτή την εναλλακτική ζωή διαφέρουν και δεν θα ήθελα να αναφερθώ τώρα σε αυτούς.

Η χρήση του διαδικτύου έχει εξαπλωθεί σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και στρώμματα, εξαλείφοντας έτσι τις ηλεκτρονικές ανισότητες. Φτάνουμε σε ένα κωμικοτραγικό σημείο, όπου σε μία κωμόπολη να μετράμε 4.000 ανθρώπους (κάτω των 50 = καλοί χρήστες του internet) και να υπάρχουν 6.000 profiles στο facebook!!! Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας, αυτό της κοινωνικότητας, έχει φτάσει να μετριέται με την ποσότητα των φίλων μας στο facebook! Όλα αυτά, ωστόσο, δείχνουν να ανατρέπονται από μία ομάδα ατόμων-χρηστών, που αντιδρούν στην κοινωνία του facebook και το δείχνουν μέσα από την πλήρη διαγραφή του profile τους. Οι λόγοι έχουν τη δική τους σημασία. Κάποιοι βαρέθηκαν να λαμβάνουν friends request από ανθρώπους που πιθανότητα δεν πρόκειται να γνωρίσουν ποτέ δια ζώσης. Άλλοι κουράστηκαν να "ανεβάζουν" φωτογραφίες από τις φοιτητικές τους βραδιές ξεφαντώματος που δεν τους κολακεύουν καθόλου. Πολλοί έφυγαν επειδή πανικοβλήθηκαν όταν έμαθαν πως το site τηρεί κατά γράμμα το λατινικό "scripta manent" . Το facebook αποφάσισε να ανοίξει, πριν λίγο καιρό, τον δρόμο προς τη "διαδικτυακή αυτοκτονία", προσφέροντας πλεόν τη δυνατότητα οριστικής διαγραφής των χρηστών του. Από εκείνη τη στιγμή και μέσα σε διάστημα δύο μηνών, σύμφωνα με την εφημερίδα "Le Figaro", περίπου 40.000 άνθρωποι σε Γαλλία και Ισπανία είπαν το οριστικό μεγάλο αντίο στον ιντερνετικό μικρόκοσμο.

Και η διαρροή συνεχίζεται...

14 comments:

KitsosMitsos said...

Είναι τόσο κακό όμως αυτό; Όλοι μας δεν ξεδίνουμε κατά κάποιο τρόπο εκμεταλλευόμενοι κάποια θετικά στοιχεία που έχει το ίντερνετ;
Προσωπικά το θεωρώ πολύ χρήσιμο εργαλείο, χωρίς να παραγνωρίζω τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν από την υπέρμετρη χρήση του.

prophet81 said...

@kitsosmitsos στο άρθρο προσπάθησα απλά να αποκρυπτογραφήσω μία άλλη πτυχή του ίδιου φαινομένου, χωρίς να μπω στη διαδικασία να το κρίνω (όχι πολύ τουλάχιστον)!
Είναι πολύ σωστό που αναφέρεις το διαδίκτυο ως εργαλείο. Στα χέρια του καθενός μπορεί να μετατραπεί από λουλούδι, βιβλίο...μέχρι και φονικό όπλο!
Επίσης, θα ήθελα να προσθέσω ότι οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται από την "ηλεκτρονική αυτοκτονία" δε σημαίνει αυτόματα ότι κόβουν την επαφή τους με το διαδίκτυο...απλά σταματάνε την συμμετοχή τους σε ένα πολύ μικρό κομμάτι του (βλέπε facebook)! Αν ήμουν κατά του ίντερνετ, δεν θα ήμουν καν σ' αυτό το blog! Α και μια που αναφέραμε για ποιοτική χρήση του ίντερνετ, έμαθα την καινούρια διαδικτυακή διεύθυνση του Κούλογλου, οπότε θα την αναφέρω κάποια στιγμή για να μπείτε και σείς.
Την καλημέρα μου!

Skouliki said...

θα συμφωνησω με τον κιτσο μονο που να υπενθυμισω σε ολους αυτους οτι η ζωη ειναι εκει εξω ..και μονο εκει ..

οσο για το νετ και εγω περναω ατελειωτες ωρες μεσα αλλα δεν σημαινει οτι αφαιρω κομματια απο την εω ζωη μου

αυτο που λες για ποιοτητα στο νετ νομιζω οτι ειναι το πιο σωστο τελικα

καλημερα

prophet81 said...

@skouliki είναι ένα θέμα που πραγματικά μπορείς να ασχολείσαι και να συζητάς για ώρες. Ήδη εσύ σε εφτά σειρές έχεις θίξει τέσσερα πολύ σημαντικά κομμάτια του ζητήματος!
Ωστόσο, όπως είπα και στον kitsosmitsos, δεν αναφέρθηκα στο άρθρο γενικά για το ίντερνετ αλλά για τη χρήση του facebook.
Όπως και να 'χει...πολύ καλημέρα!

Anonymous said...

wraia!!!xairomai pou epitelous kai alloi anthrwpoi briskoun to facebook anousio,kourastiko 'h akomh kai ilithio..apolutes apopseis?mporei alla xairomai pou to facebook kai ola ta sunafi tou de me enthousiazoun[periergws:)] kai etsi mporw na antistekomai (akomh toulaxiston) se otidipote mas plasaroun kai mas to pernoun ws to meso na kaneis filous 'h ws tin dunatotita na breis palious filous..
an sou leipoun oi palioi filoi tote bres tropo oxi aplws na tous entopiseis alla na tous sunantiseis..
kanw mia sugkrisi tou blog kai tou facebook..to prwto einai alli fasi, suneidhtopoiw oti mesa apo auto mporeis na antallakseis idees kai na thikseis polla kai simantika themata kai etsi na epikoinwniseis kai na gnwriseis ton tropo skepsis arketwn antrwpwn..sto deutero omws to mono pou antallaseis einai photografies..
allo kai auto me tis photo ti toso endiaferon na deixneis se asxetous th "fwtogeneia" sou kai stigmes me tous filous sou..pisteuw oti kapoia pragmata einai na menoun gia emas kai gia tin parea mas..mesa apo facebook kai ta loipa exei xathei kai h magia tis fwtografias..
to mono thetiko pou arxisa na skeftomai tis teleutaies 4-5meres gia to facebook einai oti isws mesa apo auto mporeis na dimiourgiseis omadika ena profil gia kapoio athlima gia paradeigma kai na enimerwneis tous allous sxetika me auto..auto einai arketa endiaferon ws idea..
to krinw isws arketa alla exw mpouxtisei apo tote pou dimiourgithike na akouw gnwstous kai filous na to theopoioun tooooso polu,na enthousiazontai allo toso kai na kolloun gia wres mprosta se mia othoni.
wx egrapsa arketa sorry an kourasa.esu omws de mas eipes facebook exeis na doume kamia photo? asteiaki:-))
kalo mesimeri.

prophet81 said...

@anonymous μετά από την κατακραυγή ακόμα και facebook να είχα δε θα στο λεγα!@#$%%^
Ωστόσο, επιμένω πως το πρόβλημά μας με την τεχνολογία είναι ότι πέφτουμε με τα μούτρα σε ότι καινούριο κυκλοφορεί και χανόμαστε από τον υπόλοιπο κόσμο. Υπάρχει αυτό που ανέφερες και σύ ως "θεοποίηση". Σκέφτομαι ότι στην Αμερική και στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες η ένταξη νέων τεχνολογιών και νέων πραγμάτων γίνεται με πιο ομαλό τρόπο, δηλαδή οι άνθρωποι έχουν όλο το χρόνο για να το δοκιμάσουν κάτι νέο (π.χ. facebook), να το συγκρίνουν, να το αξιολογήσουν και να βγάλουν ένα θετικό ή αρνητικό συμπέρασμα. Στην Ελλάδα όμως προσπαθούμε να τρέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο για να καλύψουμε τη διαφορά ανάπυξης που υπάρχει και δεχόμαστε μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα έναν καταιγισμό διαφορετικών πραγμάτων, που επειδή δεν έχουμε (ή νομίζουμε ότι δεν έχουμε) τον χρόνο να τα αξιολογήσουμε, τα υιοθετούμε αυτούσια!! Τα καταπίνουμε και μετά βαρυστομαχιάζουμε!!! Τέσπα πολλά είπα κι εγώ...πάω να χωνέψω τώρα γιατί το facebook μου έπεσε βαρύ!

Dream_Rider said...

Μην βιαζόμαστε να απορρίψουμε... Όποιος πιστεύει οτι το διαδίκυο είναι απρόσωπο και εκφράζεται (και) μέσα από τέτοιους δικτυακούς τόπους απέχει αρκετά από την πραγματικότητα..

prophet81 said...

@dream_rider στο διαδίκτυο γινόμαστε όλοι ένα ανοιχτό βιβλίο. Η ανωνυμία μας δίνει τη δυνατότητα να βγάζουμε προς τα έξω τον πραγματικό μας εαυτό (τουλάχιστον στα blogs αυτό συμβαίνει) χωρίς να μας ενδιαφέρει αν θα "τσαλακωθούμε" ή όχι. Ωστόσο, το facebook διαφέρει διότι εκεί σε ενδιαφέρει να περάσεις κάτι άλλο από αυτό που είσαι! Και είναι ίσως λογικό διότι το 90% των μελών του facebook εγγράφεται για να κάνει γνωριμίες!!Μη μιλήσω για το τι συμβαίνει στα διάφορα chat rooms!!!

Dream_rider αρκετό καιρό έλειψες από τη blogόσφαιρα! Ελπίζω να είσαι καλά.

Dream_Rider said...

Δεν είμαι τόσο σίγουρος αν αυτός είναι ο πραγματικός μας εαυτός. Για μένα είναι ένας "άλλος" εαυτός. Κι αυτό γιατί και η "υλική" πραγματικότητα είναι διαδραστική αλλά και η "ηλεκτρονική" πραματικότητα μπορεί να επηρεάσει την προηγούμενη άρα είναι πραγματική!! Θέλει προσοχή το θέμα και η προσέγγιση έχει πάψει προ πολλού να είναι φιλοσοφική...

Συμφωνώ με τα σχόλιά σου για το facebook και ακόμα περισσότερο για τα chat rooms. Αλλά ΚΑΙ στο δίκτυο "τσαλακώνεσαι", σε ηλεκτρονικά όμως μάτια. Προσοχή στο ποιός κοιτάει... Και κοιτάνε πολλοί...

Υ.Γ. Όλα καλά. Όπως σου απάντησα στο blog μου, περνάω μια εκπαίδευση, λίγο μακροχρόνια, και είμαι εκτός έδρας. Αποτοξίνωση...

Thalassini said...

Το facebook είναι η νέα μόδα... αυτό δεν σημαίνει οτι είναι απαραίτητα κακό. Ενα νεο παιχνιδάκι. Εξαρτάται τι ζητα ο καθένας μέσα από το νετ. Αν θες να επικοινωνήσεις σκέψεις και ιδέες το παραπάνω σίγουρα δεν προσφέρεται.Περι ορέξεως...

Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!

υγ εχω ποστάρει ιστοριούλα με αναφορά στην πόλη σου., Για κατηφόρισε όποτε έχεις χρόνο!

Alexis B said...

Καλησπέρα.
πήγα μιά βόλτα να δώ τι είναι το facebook, αλλά δεν βρίκα κάτι ενδιαφέρων.
Λενε ότι έχουν 4000 φίλους, η και περισσίτερους.
Ξέρουν όμως τί συμαίνει φίλος???
Καλή εβδομάδα

prophet81 said...

@dream_rider λες να μοιράζουμε στοιχεία του εαυτού μας και στις δύο διαστάσεις (υλική και ηλεκτρονική) και για να φτάσουμε στην ολοκλήρωση της προσωπικότητάς μας θα πρέπει κάποια στιγμή να βρούμε, να συλλέξουμε και να ενώσουμε όλα αυτά τα κομμάτια από την αρχή; Άλλωστε, όλοι αφήνουμε ένα κομμάτι του εαυτού μας σε κάτι που αγαπάμε...
Καλή εκπαίδευση και καλή "αποτοξίνωση"!

prophet81 said...

@θαλασσινή το facebook είναι πλέον μόδα μόνο στην Ελλάδα! Στις άλλες χώρες το έχουν ήδη βαρεθεί και ψάχνουν για άλλα facebook! Τέσπα, είπαμε ότι ο καθένας επιλέγει με διαφορετικά κριτήρια το πώς θα ξοδέψει το χρόνο που έχει στη διάθεσή του για να σερφάρει μπροστά στον υπολογιστή.
Έρχομαι τώρα επίσκεψη στο δικό σου ιστοχώρο για καφεδάκι...και παράλληλα να διβάσω και την ιστοριούλα! Ελπίζω να κερνάς και κουλουράκια με τον καφέ : )

prophet81 said...

@alexis b πιστεύω ότι αν κάποιος έχει 150 φίλους (κατά μέσο όρο), αμφιβάλω αν θα έχει επικοινωνία με περισσότερους από 10. Αμφιβάλω αν τους ξέρει όλους! Απλά έχει γίνει μια συνήθεια, κυρίως για τους νέους ανθρώπους, να κάνουν την κλασσική ερώτηση στην παρέα τους: "εσύ πόσους φίλους έχεις στο facebook;". Αν κάποιος έχει παραπάνω, αυτόματα αυτό δείχνει ότι είναι "αγαπητός" και κερδίζει την συμπάθεια και την αποδοχή των άλλων! Έννοιες όπως η φιλία, η αγάπη, η αυτοεκτίμηση μετριούνται πλέον με διαφορετικό τρόπο!
Καλή εβδομάδα και σε σένα.