Tuesday, February 24, 2009

Η Πόλη των αισθήσεων...

Να 'μαστε πάλι έπειτα από αρκετό καιρό. Ελπίζω το ξεκίνημα του 2009 να σας έδωσε πολύ καλύτερα πράγματα από κάθε άλλη χρονιά. Η αλήθεια είναι ότι σας χρωστούσα ένα κειμενάκι από το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, οπότε λέω να το ανεβάσω τώρα. Καλή ανάγνωση και από 'δώ και πέρα θα τα λέμε πιο συχνά (ελπίζω):
"Στη ζωή μου οι πιο μεγάλοι μου ευεργέτες στάθηκαν τα ταξίδια και τα ονείρατα"

Κωνσταντινούπολη... η πόλη που γοητεύει και ενεργοποιεί όλες τις ανθρώπινες αισθήσεις. Οι γεύσεις αναμειγνύονται με τις μυρωδιές και δίνουν μια παραμυθένια αφή στο ταξίδι προς την Πόλη. Άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων μετατρέπονται σε μελισσολόι ζωντανό, κατακλίζοντας τα πλακόστρωτα στενοσόκακα γύρω από την Istiklal.
Σέρνοντας τα βήματα προς όλες τις κατευθύνσεις ξυπνούν εικόνες και μουσικές από την "Πολίτικη Κουζίνα". Πολυπολιτισμικά μπαχάρια οι άνθρωποι που δένουν μαγειρικά, κάτω από την επιβλητική Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί.



Δεσπόζοντα κτήρια που στη φιλοξενία τους νιώθεις μέρος ενός απέραντου παραμυθιού που αναβιώνει, ως εκ θαύματος, μπρος στα μάτια σου. Γίνεσαι μέρος του όλου, νιώθοντας πραγματικά μικρός, μπροστά στην απεραντοσύνη της ανθρώπινης δύναμης. Παρασυρμένος από το ρυθμό της Κωνσταντινούπολης, παζαρεύεις ακόμα και την ύπαρξή σου!
Τα μόνα παζάρια που δεν πιάνουν είναι με τον καιρό...ο οποίος τις 3 μέρες που είμασταν εκεί έκανε τα πάντα για να κρύψει από τα μάτια των ανθρώπων τα χρώματα της πόλης και να της προσδώσει με το στανιό ένα μουντό και γκρίζο χρώμα. Χαλάλι όμως! Χαλάλι και η γρίπη που αποκτήσαμε ως ενθύμιο από την Πόλη. Βλέπετε, ο πύργος του Γαλατά είναι τόσο ψηλός και απροστάτευτος που βρισκόμασταν σχεδόν σε ανοικτή ακρόαση με τη βροχή. "Μούσκεμα τα κάναμε"! Όμως όπως είναι γνωστό: "ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται"!

9 comments:

Skouliki said...

πολυ ομορφη πολη ελπιζω να την δω φετος απο κοντα

ολα καλα ..τιποτα μεγαλο και σπουδαιο αλλα υγεια καλη αρα ολα καλα

φιλακια καλο βραδυ

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

΄Ομορφες εικόνες και μυρωδιές η περιγραφή σου.
Χαλάλι το κρυολόγημα...
:-)

Φιλί και Γλαρένες αγκαλιές

prophet81 said...

@skouliki μου μακάρι να σου δοθεί η ευκαιρία να πας προς τα εκεί. Είναι μαγική πόλη, βέβαια δεν είναι για πολύ, αλλά για μερικές μέρες είναι όνειρο! Φιλιά στα μούτρα...

prophet81 said...

@ΦΥΡΔΗΝ ΜΙΓΔΗΝ η πλάκα είναι το άρθρο αυτό το έγραψα σε μία άλλη πολύ ερωτική και μαγική πόλη....στη Θεσσαλονική!!!!!!Άσχετο βέβαια, αλλά μετά την Τουρκία βρέθηκα για επαγγελματική ταξίδι στην Θεσσαλονίκη και ενώ έπινα καφεδάκι παραλιακά λέω δεν γράφω ένα άρθρο για την ..... Κωνσταντινούπολη που τα είχα και πρόσφατα!!!! Ότι να ναι! Φιλιά πολλά και σ ευχαριστώ για τα καλά σου σχόλια.

stalamatia said...

Έχει ακόμα τη μυρωδιά από Ελληνες ?ίσως σε μερικά σπίτια απο τις υπέροχες φωτογραφίες κάποτε να έμεναν Έλληνες. Ενιωσες καθόλου έτσι?
Πάντα κοιτάζω με δέος και συγκήνηση την Αγια Σοφιά.Καλωσόρισες Προφήτη.

prophet81 said...

@stalamatia καλώς σας βρήκα! Εκείνο που σου δημιουργεί δέος δεν είναι τόσο το εθνικό και το θρησκευτικό στοιχείο, όσο η ιστορία που κρύβει κάθε σημείο της πόλης καθώς και η δύναμη που έκρυβαν οι άνθρωποι, οι οποίοι μπορούσαν με μηδαμινά μέσα να σηκώσουν τεράστια κτίρια όπως αυτό της Αγίας Σοφίας! Κλείνεις τα μάτια και προσπαθείς να γίνεις μέρος της ιστορίας έστω και για λίγα δευτερόλεπτα. Είναι μαγικός προορισμός και η αλήθεια είναι ότι οι λαοί μας μοιάζουν περισσότερο από όσο θέλουμε να νομίζουμε! Φιλιά πολλά stalamatia μου!

blind alley said...

Mmmm wraio EYANAGNWSTO keimeno ;-)
Nomizw omws oti prepei na episkefteis kai pali auti tin poli alla kalokairi kai meta sto kapaki samothraki!!!skepsou to..
H deuteri fwtografia einai apisteuti!Tin koitazw ksana kai ksana..
Kalo apogeuma

prophet81 said...

@blins alley σ ευχαριστώ! Αν σε ενδιαφέρει πάντως η Κωνσταντινούπολη είναι γεμάτη τέτοια σοκάκια, τα οποία το καλοκαίρι βρίθουν από κόσμο! Όντως το καλοκαίρι πιστεύω ότι θα είναι μαγικά! Σκέψου και σύ για ένα ταξιδάκι μέχρι την πόλη...

KitsosMitsos said...

Αυτά κάνει η Πόλη! Πραγματικά πανέμορφη...