Thursday, April 2, 2009

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ...


Τμήμα Α2: Οι περισσότεροι μαθητές δεν βγάζουν το μπουφάν. Το φοράνε ως μία ένδειξη φυγής...το μυαλό τους είναι αλλού, ελεύθερο! Οι τέσσερις τοίχοι είναι πολύ μικροί για να στεγάσουν τα όνειρά τους. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε να το κάνουν...με αυτό το χαζό βεραμάν με το οποίο είναι καρναβαλικά ντυμένοι. Το κούφωμα της πόρτας είναι κίτρινο και η πόρτα σκούρο μπλέ!!! Άραγε επηρεάζουν την ψυχολογία των μαθητών; Η εικόνα του Χριστού είναι ακριβώς εκεί που βρίσκεται εκατοντάδες χρόνια τώρα στα σχολεία...πάνω από τον πίνακα. Με ξινίζει το γεγονός καθώς μιλάμε για διαπολιτισμικό σχολείο, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 65% μουσουλμάνους! Στο βάθος της τάξης, στην πλάτη των μαθητών βρίσκεται μια μικρή βιβλιοθήκη, που φυσικά είναι κλειδωμένη! Στο πλάι με μαρκαδόρο γράφει: "Δεν είναι ωραίο...γελάω σπάνια! Τελευταία δεν κοιμάμαι καλά...". Πόσα άτομα άραγε θυσίασαν έστω και 10 δευτερόλεπτα για να διαβάσουν αυτό το μήνυμα; Πόσοι καθηγητές αναρωτήθηκαν ποιος ή ποια το έγραψε; Ένα μήνυμα ψυχής στα αζήτητα...αυτή είναι δυστυχώς η κοινωνία μας...


Τμήμα Α4: Εδώ τα μπουφάν αναπαύονται στην κρεμάστρα. Έξι χαρτιά τσαλακωμένα βρίσκονται πεταμένα ακριβώς δίπλα στο καλάθι. Αναρωτιέμαι αν είναι μία μορφή εφηβικής αντίδρασης ή απλά οι μαθητές είναι...κακοί στο μπάσκετ! Κάθομαι με την Ayse, ένα κορίτσι πανέξυπνο που της αρέσει να κάθεται στο τελευταίο θρανίο από ιδεολογία και όχι επειδή έχει κάτι να κρύψει. Το θρανίο αποτυπώνει τη συναισθηματική κατάσταση της Ayse. Το μολύβι χάραξε: "Ishak + Ayse = Seni Seviyorum"!

12 comments:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ said...

Δε γνωρίζω Τουρκικά αλλά συμπεραίνοντας πως η αγάπη εκφράζεται με τον ίδιο τρόπο, όπως επίσης ότι δεν έχει ταυτότητα...
προσυπογράφω: LOVE FOR EVER

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

KitsosMitsos said...

Τα παιδιά λένε πολλά πράγματα αγνότερα απ'ότι όλοι μας...

stalamatia said...

Προφήτη γράψε κάτι παραπάνω για το σχολείο!!Σε τι γλώσσα κάνετε μάθημα?Δεν έχω καταλάβει τι σχολείο είναι.

Anonymous said...

Tα σχολικά θρανία έχουν τα πιο όμορφα αποτυπώματα....
Φιλιά πολλά!

Thalassini said...

Καλή Ανάσταση με υγεία και χαρά! Καλά να περάσεις! Σε φιλώ πολύ!

stalamatia said...

Χριστός Ανέστη
Μάλλον θα είναι σχολείο δεύτερης ευκαιρίας.
Πλάκα έχουμε εμεις οι μεγάλοι,τουλάχιστον τους ενδειαφέρει το μάθημα?Κάνεις κοινωνικό γραμματισμό?

prophet81 said...

@ΦΥΡΔΗΝ - ΜΙΓΔΗΝ δεν πέφτεις καθόλου έξω! Όντως για την αγάπη αυτών των δύο παιδιών μιλάει το μήνυμα στο θρανίο...άλλωστε στον έρωτα και την αγάπη τα λεξικά δεν έχουν καμία θέση!

prophet81 said...

@KitsosMitsos θα συμφωνήσω μαζί σου!Επίσης, δεν μπορείς να κρυφτείς από τα παιδιά....έτσι και αλλιώς τα ξέρουν όλα...(Σαββόπουλος)

prophet81 said...

@stalamatia μου δεν είναι σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, αλλά είναι διαπολιτισμικό! Το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών είναι μουσουλμάνοι. Τα μαθήματα είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά του Γυμνασίου και του Λυκείου. Εσείς εκεί στην Κύπρο έχετε διαπολιτισμικά σχολεία?

prophet81 said...

@thalasssinimatia έχεις απόλυτο δίκιο! Πέρα όμως από όμορφα αποτυπώματα, τα σχολικά θρανία περιλαμβάνουν και κραυγές αγωνίας, πόνο, απόγνωση και θλίψη...εκεί πρέπει να σταθούμε δίπλα στα παιδιά και όχι απλά να τους μεταφέρουμε γνώσεις!

prophet81 said...

@Θαλασσινή εύχομαι να πέρασες όμορφα στις γιορτές! Ο καιρός βέβαια δεν βοήθησε και πολύ για εξορμήσεις αλλά η διάθεση έχει αρχίσει να κινείται σε ανοιξιάτικους ρυθμούς : )

stalamatia said...

Προφήτη μου δεν ξέρω αν έχουν τέτοια σχολεία δεν έχω ακούσει,βέβαια εγώ μένω Ελλάδα ,δεν ξέρω μπορεί και να έχουν.