Sunday, July 19, 2009

(4) Αγαπητό μου ημερολόγιο...

Τις Κυριακές στην Ελλάδα τις έχω συνδυάσει με καφέ και εφημερίδα. Ε, λοιπόν, από την εικόνα αυτή έλειπε μόνο η κυριακάτικη εφημερίδα, καθώς φραπέ βρήκαμε στο "Φρέσκο", ένα ελληνικό μαγαζί χωμένο σε κάποιο από τα δρομάκια της Στοκχόλμης. Η παρουσία του ελληνικού στοιχείου ήταν έντονη, δημιουργώντας μια αίσθηση που αποκομίζει μόνο κάποιος που βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά από τη μητριά πατρίδα.

Μια τελευταία ρουφηξιά και ξεκινήσαμε για το μουσείο που περιλαμβάνει τα εκθέματα από το ναυάγιο του Τιτανικού. Χαζεύοντας το φωτογραφικό και όχι μόνο υλικό που υπάρχει εκεί, αναδύονται στο μυαλό μου εικόνες από την ταινία, η οποία από ότι φαίνεται είναι πολύ κοντά σ' αυτό που συνέβει στην πραγματικότητα. Το σημείο που άξιζε ήταν περίπου στη μέση του μουσείου, όπου ένα βίντεο εξηγούσε το πως κάποιοι άνθρωποι κατάφεραν να αντέξουν 3 και 4 ώρες στα παγωμένα νερά του ωκεανού. Για να γίνουν καλύτερα αντιληπτές οι συνθήκες και οι θερμοκρασίες για τις οποίες μιλάμε, υπήρχε τοποθετημένο ένα τεχνητό παγόβουνο και ο καθένας ακουμπούσε το χέρι του. Περιττό να σας πω ότι κανείς δεν άντεχε πάνω από 30 δευτερόλεπτα! Για φαντάσου...

Το τέλος της περιήγησης στο μουσείο βρήκε τις κοιλιές μας να γουργουρίζουν, οπότε και στραφήκαμε για ακόμα μια φορά στα παραδοσιακά τσορίσος (κάτι σαν χοτ ντογκ). Με γεμάτα τα στομάχια πήραμε το δρόμο του γυρισμού για το σπίτι, όπου και μας περίμεναν τα ποτά και μια τράπουλα. Η συνέχεια είναι λίγο πολύ προβλέψιμη. Στοιχήματα, καβγάδες, αγωνία, ποτά, ξηροί καρποί και φυσικά νικητές και ηττημένοι.

6 comments:

blind alley said...

Η περιέργεια μου από το προηγούμενο άρθρο (που είχε σχέση με το φαγητό!) ικανοποιήθηκε σε αυτό..Μα μου είχε κολλήσει η ερώτηση "Τι είναι τα τσορίσος??" Το μάθαμε και αυτό!
Δεν ήξερα ότι στη Σουηδία υπάρχει μουσείο με τα εκθέματα του Τιτανικού! Πρέπει να ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και ειδικά αυτό με το παγώβουνο..Αλήθεια εσύ πόσα δευτερόλεπτα άντεξες?

prophet81 said...

@blind alley νομίζω ότι αν πληκτρολογήσεις στο google τη λέξη τσορίσος, όλο και κάποια φωτογραφία θα βγάλει, έτσι για να το έχεις και ως εικόνα στο μυαλό σου : )

Όσον αφορά τον Τιτανικό, είναι ένα περιφερόμενο μουσείο, το οποίο πριν δυο χρόνια περίπου ήρθε και στην Ελλάδα. Αν θες να κάνεις και σύ το πείραμα με το παγόβουνο, απλά βάλε το χέρι σου στην κατάψυξη!!! Άντε και καλά αποτελέσματα...

blind alley said...

Η αλήθεια είναι ότι θα προτιμούσα να το έχω ως γεύση:-) Έμεινα μόνο με την όρεξη της εικόνας γιατί το google δε βγάζει αποτελέσματα..

Κοίτα να δεις γκαντεμιά, πάνω που είχα ετοιμαστεί να βάλω σε εφαρμογή την ιδέα σου κάναμε απόψυξη!!! Θα πρέπει να περιμένω μερικές ώρες..

prophet81 said...

@blind alley έριξα άδεια για να πιάσω γεμάτα και το πέτυχα! Περίμενες να το δεις και σε εικόνα ε? Χαχαχα...

equally damaged said...

gia na fygei to peplo mysthriou, milame gia to ispaniko chorizo pou einai ena eidos kauterou loukanikou :)

blind alley said...

Χαχα..Άτιμε!Πιάστηκα στα δίχτυα σου.
Αν και το μυαλό σου σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να έχει δουλέψει προφητικά και να ήσουν σίγουρος ότι φυσικά και θα έψαχνα να βρω εικόνα των τσορίσος. Έχει να κάνει με την περιέργειά μου ως άνθρωπο όσον αφορά (δε θα πω το φαγητό!) όσον αφορά..λοιπόν ό,τιδήποτε καινούριο!!!...Το βρήκα!


Να και κάποιος που ξέρει ακριβώς τι δοκιμάζει!equally damaged σε ευχαριστώ για την πικάντικη πληροφορία :-)