Monday, May 7, 2007

...ΒΑΣ ΒΑΣ ΒΑΣ Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ!!!

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κόσμος έχει τρελαθεί τόσο που θέλει να γίνει κάτι το οποίο δεν είναι. Άντε να το κάνει την περίοδο των Απόκρεων, να το καταλάβω διότι όλοι θέλουμε έστω και για μία μέρα το χρόνο να αποκτήσουμε τις υπερφυσικές δυνάμεις του Superman ή του Batman (ξεχνώντας για λίγο την κοιλιά που έχει φτάσει στο πάτωμα και κρύβει το πουλί!) . Τις άλλες μέρες όμως γιατί όλη αυτή η μεταμφίεση;
Αν ρωτούσα τον καθηγητή της διπλωματικής μου θα έγραφε ένα ολόκληρο βιβλίο για την έλλειψη αυτοεκτίμησης των σημερινών ανθρώπων (ήταν κολλημένος με την "αυτοεκτίμηση"). Είμαστε όντως τόσο απογοητευμένοι με τον εαυτό μας ή μας πυροβολούν συνεχώς οι διαφημίσεις με "ωραία" πρύτυπα και νομίζουμε όλοι οι άλλοι ότι είμαστε κακέκτυπα που πρέπει να επιστραφούν στην κατασκευάστρια εταιρεία;
Χτες το βράδυ πήγα σε μια εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε με αφορμή την ποιητική συλλογή ενός τύπου που για ευνόητους λόγους δεν αναφέρω το όνομά του. Μαζεύτηκαν, λοιπόν, όλοι οι φίλοι, οι συγγενείς και οι συνάδελφοι και μεταξύ τους ουσιαστικά κάνανε την παρουσίαση. Ο Θεός να την κάνει παρουσίαση δηλαδή, καθώς όλοι μιλούσαν για τον συγγραφέα-ποιητή ως άνθρωπο και για το βιβλίο ούτε λόγος!!! Δηλαδή, όσοι πήγαν εκεί για να ακούσουν τι περιέχει το βιβλίο, ατύχησαν καθώς μάλλον έπρεπε να το αγοράσουν για να δουν από μόνοι τους. Μάλλον θα έπρεπε να αλλάξουν τον τίτλο στις προσκλήσεις και να γράψουν "παρουσίαση του ποιητή" και όχι "παρουσίαση βιβλίου".
Στα πρώτα 30 λεπτά αηδίασα, μ' έπιασε μια τάση φυγής που την συγκράτησα με πολύ κόπο. Κάποια στιγμή αγόρασα το βιβλίο, κάνοντας μια προσπάθεια αλλαγής του κλίματος μπας και ήμουνα λίγο αυστηρός με τον συγκεκριμένο "ποιητή". Χριστέ μου!!! Λες και διάβαζα το ημερολόγιο ενός 13χρονου παιδιού. Είμαι σίγουρος ότι όλοι σας, όπως και 'γώ, όταν είσασταν πιο μικροί γράφατε διάφορα ποιήματα. Αυτό τι σημαίνει ότι γίναμε ξαφνικά όλοι ποιητές (συγνώμη αν θίγω κάποιον);
Σε μια στιγμή μια ομιλήτρια που βρισκόταν στο βήμα είπε κάτι που πολλοί το άκουσαν και λίγοι το κατάλαβαν: "τα ποιήματα είναι κοινά και προσπελάσιμα"!!! Συμφωνώ απόλυτα...
Γλύφτες, γλύφτες παντού γλύφτες, γέμισε ο τόπος γλύφτες και κόλακες!ΓΙΑΤΙ;
-Μα είναι φίλος μου τι να του πω; Δεν θέλω να τον στεναχωρήσω.
Από τη στιγμή που ο φίλος σου δεν κρατάει τα ποιήματα για τον ίδιο και για κάποια στιγμή κρασοκατάνυξης με την παρέα, αλλά αντίθετα τα εκθέτει σε δημόσια προβολή, τότε θα πρέπει να είναι έτοιμος να δεχτεί και την κριτική. Από την στιγμή που μπήκες φίλε στο χορό, θα χορέψεις και μάλιστα με λύκους.
-Μα είναι ντόπιος και γι' αυτό πρέπει να τον στηρίξουμε.
Τι λες ρε μεγάλε; Αν εσένα σου δώσουνε παπούτσι μπαλωμένο να το πάρεις. Άλλωστε, εδώ δεν μιλάμε για υποδήματα, μιλάμε για πολιτισμό. Δυστυχώς, στο Ελληνιστάν πάντα αυτό γίνεται, τους καλούς τους γυρνάμε την πλάτη γιατί μας ενοχλεί που δεν θα τους φτάσουμε ούτε στο μικρό τους δαχτυλάκι, ενώ τους ψευτοδήθεν τους ανοίγουμε διάπλατα τις αγκάλες μας. Δεν είναι καθόλου τυχαία άλλωστε η μεγάλη επιτυχία που παρουσιάζουν αυτό το διάστημα τα παρατράγουδα της Αννίτας Πάνια. Ξέρετε γιατί; Επειδή αυτοί οι τύποι που βλέπετε έχουν τα αρχίδια να είναι αληθινοί, αυθεντικοί και να παραδέχονται ότι είναι παρατράγουδα, σε σχέση με τους δήθεν που φωνάζουν με ύφος χιλίων καρδιναλίων ότι παράγουν πολιτισμό.
Καθένας στο πόστο του Κύριοι. Ο δάσκαλος στο σχολείο, ο δικηγόρος στο γραφείο του, ο ζωγράφος στον καμβά του, κ.ο.κ. Μην μπλέκεστε σε ξένα χωράφια γιατί ότι σπείρετε θα θερίσετε...
Ουφ...τα είπα και ησύχασα!

9 comments:

tf said...

Πες τα ρε Prophet! Φαντάζομαι τι ξενέρωμα θα έφαγες εκεί μέσα...

Αυτό ειδικά το "είναι φίλος" έχει καταντήσει αηδία. Δε μπορούμε να ανεχόμαστε κάθε τυχάρπαστο έτσι γιατί αιωρείται στην ατμόσφαιρα η έννοια φιλία, η οποία έχει καραπαρεξηγηθεί με την έννοια "γνωστός".

Το "είναι ντόπιος" δε το σχολιάζω εκτός αν τον κατατάξω στην ίδια κατηγορία με τα κρέατα του χασάπη μου. :-p

ΥΓ: Σου έχω μια πρόσκληση. :-)

Nobody said...

Συμφωνώ μαζί σου με τις μπάντες. Η μόνη διαφορά είναι ότι εγώ δε θα πήγαινε με τίποτα σε τέτοια εκδήλωση. Αν πήγαινα, θα ήμουν από εκείνους που κουνάνε νευρικά το πόδι και φεύγουν στα πρώτα 5 λεπτά.

Όνομα: prophet81 said...

@tf ξενέρωσα τη ζωή μου εκεί μέσα αλλά πραγματικά ένας λόγος που έμεινα μέχρι το τέλος ήταν για να δω μέχρι που μπορεί να φτάσει το θράσος τους και η υποκρισία.
Σ' αυτό που λες δεν έχεις και άδικο γιατί με την φόρα που έχουν πάρει "αυτοί" όλα τα σφάζουν όλα τα μαχαιρώνουν!!!
Κρεοπωλείο "Ο Πολιτισμός"...τώρα και στην πόλη σας!!!

@nobody πίστευα ότι μπορεί να βγει κάτι καλό μέσα από την εκδήλωση. Αλλά δυστυχώς πάλι τζίφος! Νομίζω ότι έχουμε καταντήσει να ονομάζουμε "πολιτισμό" όσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε εμείς και παράλληλα δεν μπορούν να τα κάνουν οι πίθηκοι!!!

Φιλιά στα μούτρα σε όλους...

Όνομα: prophet81 said...

@tf μου πετάς το γάντι με 29 ερωτήσεις και 'γώ φυσικά αποδέχομαι την πρόσκληση! Οι απαντήσεις σύντομα στην οθόνη σας αμέσως μετά τις διαφημίσεις...:)

Αφροδίτη said...

Χώσε,χώσε κάποιος να τα πεί... Έχεις ακουστά το τραγούδι "ολα τριγύρω αλλάζουνε κ όλα τα ίδια μένουν..."
Ε...κάπως έτσι είμαστε στο ΕΛΛΗΝΙΣΤΑΝ και δε το κόβω ν'άλλάζουμε δυστυχώς!!!

Καλά εγώ πάντως δεν υπήρχε περίπτωση ούτε 1% να πήγαινα σε κάτι τέτοιο.Δε ξέρω τα θεωρώ "ψευτοπανηγύρια"που ο ένας εκεί μέσα γλείφει τον άλλον...

Τεσπα το πάθημα σου έγινε μάθημα και δε πιστέυω να θελήσεις να ξαναπάς σε κάτι παρόμοιο!!!!!!

tf said...

Ok... προσμένουμε αγωνιωδώς. ;-)

Όνομα: prophet81 said...

@αφροδίτη σε τέτοιες εκδηλώσεις πάω πάντα με την ελπίδα ότι ένα αστέρι μπορεί να γεννηθεί, και σ' αυτήν την περίπτωση δεν θέλω να το χάσω! Ψάχνω έναν Ελύτη, έναν Σεφέρη junior αλλά μου φαίνεται πως παρ' όλο που καλπάζει η κοινωνία μας προς τα μπρος, εμείς όταν θα θέλουμε να διαβάσουμε ή να ακούσουμε κάτι ποιοτικό θα ανατρέχουμε στο παρελθόν, κινδυνεύοντας να χαρακτηριστούμε ως αναχρονιστές και παρελθοντολόγοι!!!
Πάντως δεν νομίζω ότι θα σταματήσω να την ψάχνω με την τέχνη, καθώς έστω και ένας στους 10 να αξίζει, κέρδος είναι...ε;

Αφροδίτη said...

Πιστεύω οτι ήδη έχουμε χαρακτηριστεί έτσι,παρελθοντολόγοι όπως λες και συ!

Κέρδος είναι δε λέω...
Μακάρι να βρείς αυτόν τον ένα και μακάρι ν'αξίζει!!!
Καλή αναζήτηση λοιπόν!!!!!!!!!!

Όνομα: prophet81 said...

@ αφροδίτη ηλικιακά μάλλον πρέπει να κινδυνεύω να χαρακτηριστώ λιγάκι περισσότερο παρελθοντολόγος από εσένα!!!

Όσον αφορά την αναζήτηση...αν βρώ κάποιον θα σας τον πλασάρω! Οπότε να είστε συντονισμένοι γιατί μετά τον Βας Βας Βας ο Παρασκευάς, τα καλύτερα έρχονται!!!